• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Є в Шевченка народження дата-дати смерті у нього немає…

Є в Шевченка народження дата-дати смерті у нього немає…

2017-03-10

/Files/images/P3101412.JPG

Є в Шевченка народження дата-дати смерті у нього немає…

У літературі кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко. Він виступив як поет-новатор, приніс із собою в українську літературу «слово нове», новий світ поезії, неповторні образи, картини й барви, небачене раніше багатство й широчінь тем, ідей, мотивів, жанрових форм, вивів українську літературу на шлях реалізму й народності. Справедливо Великого Кобзаря – народного мислителя та творця, вважають народним пророком. Не одне покоління українців формувало свій світогляд на його творах.

Тарас Григорович Шевченко – ідейний та духовний геній української нації, людина яка самим лише своїм життям згуртувала великий народ, сотворила мову. І коли після холодної зими на поріг ступає березень, ми знову і знову йдемо до Тараса. Хто іде з квітами до пам’ятника, хто вкотре розгортає вічно актуальний Кобзар, хто просто пригадує з дитинства відомі рядки поезій.

«Є в Шевченка народження дата-дати смерті у нього немає»- під такою назвою розпочалася урочиста лінійка по вшануванню пам’яті Великого Кобзаря у Калузькій ЗОШ І-ІІІст. , члени учнівського самоврядування школи розповіли про цікаві сторінки життя поета, інсценізували уривки творів Шевченка. Також звучали пісні на слова Тараса Григоровича, вражаючи присутніх не лише чудовим голосом та майстерністю виконання, а й підкреслюючи особливу силу поетичного слова українського генія, його невмирущу славу.

Привертає увагу батьків, гостей, учнів велика кількість стіннівок на шевченківську тематику, яка розміщена у фойє школи, оскільки у перший день декади між учнями 5 -11 класів було проведено конкурс стіннівок на тему: «Ми не забудемо тебе, Тарасе!». За підсумками конкурсу кращими журі визнало стіннівку 9 класу, ІІ місце між собою поділили роботи 8 та 7 класів; ІІІ місце журі віддало авторам стіннівки із 4 класу.

З метою поглиблювати знання учнів про Т.Г. Шевченка, розкрити велич українського генія, наблизити його до серця кожного учня, стимулювати пізнавальний інтерес дітей до його життєвого і творчого шляху, виховувати шану і повагу до Шевченка та його творчості, гордість і патріотизм українського народу для учнів 5-10 класів було проведено шевченківські диктанти.

Учні школи присвятили цій події багато різноманітних заходів.

Приємно, що діти охоче беруть участь у позакласних заходах, присвячених творчості великого українського поета, часто самі виступають їх ініціаторами.

Впевнена ,що ці заходи допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови, нашої державності. І ще раз переконатися, що

Поезія Шевченка – це вогник,

схожий на полум’я свічки,

що запалює душу людини…

Н.Капуста , вчитель української мови та літератури Калузької ЗОШ І-ІІІ ст.

Кiлькiсть переглядiв: 191

Коментарi